Bijbeltijd ‘Ik ben de weg’

Zondag was het de 6e doopdag van Leah. Nu ze ouder wordt begrijpt ze het steeds beter. We maakten d’r wakker door ‘de Heere zegent jou’ te zingen. Daarna gaven we ons cadeau, het boek: Mary Jones en haar Bijbel. En een ontbijtje op bed. Dat was feest voor d’r!

Ook de Bijbeltijd van vandaag wilden we graag in het teken doen van de doopdag van Leah. We zochten op internet en zagen van alles voorbij komen, maar ook een werkje over ‘Ik ben de weg’.  Dat vonden we erg mooi omdat Leah net een project (school-thuis-kerk) op school had gehad over de ‘Ik ben’ teksten uit Johannes! Dit project werd juist deze zondag afgerond in de kerk.

We begonnen met twee stoelen tegenover elkaar. Het idee komt van bijbelidee. We vertelden Leah dat de stoelen twee eilandjes waren en het er tussen gevaarlijk was; water met krokodillen. Ze mocht naar de overkant proberen te springen. Dat lukte niet.

Daarna vroegen we hoe het wel zou lukken. Eerst kwam ze met ideeën als een boot (slim, maar niet wat we wilden horen ;-)) maar toen we zeiden dat dat niet kon, wist ze het niet zo goed. Dus we hielpen d’r een beetje: misschien een brug? Dat vond ze een goed plan (ze begreep gelijk waar de plank uit de schuur voor was;-)). We legden een plank op de twee stoelen en nu kon ze kruipend (want lopen vond ze een beetje eng) naar de overkant.

Hierna haalden we nog even de plank weg en legden we uit dat het ene eilandje wij, mensen zijn, en het andere eilandje God. We kunnen door onze zonden (het gevaarlijke water) niet bij God komen. Er is een ‘kloof’ tussen. Maar hoe kunnen we dan toch bij God komen? Door Jezus!
Door Zijn lijden, sterven en opstanding! Zijn kruis is ‘de brug’! En hier konden we goed haar doopdag bespreken. Hoe kan ze bij God komen?! Doordat Jezus voor haar aan het kruis gestorven is, en Zijn bloed haar zonden kan afwassen! Daarna gingen we aan tafel en mocht Leah zelf het eerste gedeelte van Johannes 14 lezen (We gebruiken de Bijbel in gewone taal als ‘kinderbijbel’, daardoor komt alles aan de orde, ook de minder bekende Bijbelverhalen/ gedeelten en kan ze het ook goed, begrijpelijk zelf lezen).

Na het lezen, praten we nog even door en liet Willem het nog een keer zien door de plank rechtop te houden. Kon ze met een ‘rechte’ plank bij God komen? Dat kon niet. Maar alleen bij een ‘liggende’ plak. Ze wist wel wat een ‘liggende’ plank betekende, dat Jezus eerst moest sterven. Als Jezus niet gestorven en opgestaan was, hadden we niet bij God kunnen komen.

Daarna heb ik het werkje uitgelegd en hebben wijzelf een kleurplaat en een werkje/kleurplaat gemaakt. We leerden te tekst uit Johannes 14:6