Bezorgd zijn

Voordat we naar Engeland gingen maakte ik me zorgen om de gekste dingen. Willem maakte zich weer heel andere zorgen dan ik. Ik maakte me druk over de kamers, konden we het wel een beetje ons ‘thuis’ maken? Hoe is het om badkamer/ wc/ keuken te delen? We moeten er toch voor 3 maanden wonen. Hoe zou het eten zijn? Ik heb snel last van eten, probeer thuis zoveel mogelijk suikervrij en histaminevrij te eten. Hoe gaat het met Leah, met school, het Engels? Hoe is het om iedereen zo lang te moeten missen? Genoeg zorgen, genoeg piekermomenten..

In mijn hoofd ging het vaak op en neer: zorgen maken, maar weten dat we op de Heere mogen vertrouwen. Weer even ‘verdwalen’ in de zorgen, maar dan ook weer beseffen dat ik er geen controle over heb en ik het bij de Heere mag brengen. Hij weet ervan, Hij weet alles wat ik/ wij nodig hebben.

Matheus 6 over bezorgdheid vind ik altijd al een mooi en bemoedigend stuk uit de Bijbel. De laatste keer dat we huisbezoek kregen eindigde de diaken er ook mee. Juist in die tijd waarin we zoveel bezig waren met spullen, huis, praktische regeldingen etc. las hij dit gedeelte met ons. En wilde hij dit meegeven.

Want al deze dingen zoeken de heidenen. Uw hemelse Vader weet immers dat u al deze dingen nodig hebt. Maar zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden.” (vs 32 & 33)

Dit zet alles weer in perspectief. Ook kregen we van een vrouw uit de gemeente een prachtig houten doosje met daarop een musje gebrand, en de tekst: “kijk naar de vogels” op de zijkant stond Nederland/ Engeland/ Amerika/ Papoea Indonesië, en in het doosje zaten bemoedigende teksten.

 Waar maken we ons zorgen om? Kijk naar de musjes! De hemelse Vader weet wat ze nodig hebben!  En dat onze hemelse Vader weet wat we nodig hebben bleek afgelopen zondag. We hadden hier onze eerste ‘dienst’ in Engeland. Ook hier mag je ivm corona niet naar de kerk, maar we kwamen samen met degene die hier verblijven op ‘All nations’ en één iemand deelde een boodschap met ons die hij voorbereid had.
Het ging over Matheus 6: 19 t/m 34. Ik wil graag de gedachten die hij deelde ook met jullie delen, en uiteraard hoop ik dat het jullie net zo mag bemoedigen als ons. Het was een eenvoudige boodschap, maar zo waardevol, zo waar, en zo vaak moeilijk om in praktijk te brengen.

Hij begon ermee dat Jezus er al vanuit gaat dat we de dingen doen die in Matheus 6 staan. Er staat: Wanneer u uw liefdegaven geeft, wanneer u bid, wanneer u vast, en zo ook: wanneer u bezorgd bent. Jezus weet ervan!

Maar Jezus geeft ook 8 redenen om niet bezorgd te zijn:

  1. Je hoeft niet bezorgd te zijn over wat je eten en drinken zult (je eerste levensbehoeften!) of waarmee je je kleden zal, omdat je leven meer is dan het voedsel en het lichaam meer dan kleding. We hebben het eeuwige leven!
  2. We zijn van grote waarde voor onze Hemelse Vader! De Vader voed de vogels, en wij zijn veel meer waard dan de vogels!
  3. Met zorgen maken kan je geen dag aan je leven toevoegen.
  4. God zorgt voor het tijdelijke gras op het veld, wat zo weer verdort of verbrand wordt, maar we zijn van veel meer waarde voor onze Hemelse Vader! Hij zorgt voor onze kleding
  5. De heidenen of degene die gebrek hebben aan geloof zoeken de dingen van de aarde, maar wij die geloven in onze Hemelse Vader hoeven dat niet te doen. Hij zorgt!
  6. Onze Hemelse Vader weet wat we nodig hebben! Hij kent ons en onthoud ons nooit wat we wel nodig hebben.
  7. Als je het koninkrijk van God zoekt en Zijn gerechtigheid, zal Hij je alle dingen geven. Hij geeft wat nodig is, Hij weet  wat Zijn wil is voor ons leven.
  8. God zorgt voor ons, iedere dag opnieuw. Elke dag wil Hij opnieuw met ons beginnen. Elke dag geeft Hij ons genade. Maak daarom je geen zorgen over de dag van morgen!

Wonderlijk hoe de Heere werkt, want ’s avonds in ons dagboek lazen we het volgende:

Het is onmogelijk voor ons om op eigen kracht als christen te leven, om vol te houden- maar Hij kan ons vasthouden. Het is echter bijzonder lastig voor Hem om ons vast te houden als we worstelen, als we vechten en ons met hand en tand verzetten. In plaats daarvan zouden we ons moeten ontspannen, moeten rusten in de Heere en al die innerlijke spanningen en complexen loslaten. We mogen volkomen afhankelijk van Hem zijn. Ik hoef me geen zorgen te maken of te piekeren over belangrijke beslissingen – ik moet Hem gelegenheid geven ze voor me te nemen. Maar je geen zorgen voor morgen – Hij is de God van morgen, Hij ziet het einde al vanaf het begin. Maak je geen zorgen over je eerste levensbehoeften – Hij zal er zijn om te voorzien en te vervullen.”  

Uit: ‘Eeuwige hoop’ van Billy Graham.

Het is een bemoediging, een les. Steeds opnieuw mogen we ons leven in Zijn handen leggen, dag voor dag. Ook tijdens de corona-pandemie, ook ondanks verliezen, gemis, verdriet en ook wanneer de toekomst onzeker is of in ons geval wanneer er allerlei nieuwe dingen op ons afkomen.

We krijgen ‘manna’ voor iedere dag, mogen wandelen met Hem, wandel je zo met Hem?

Aanbevolen artikelen