We kunnen niet begrijpen wat Jezus doormaakt in Getsemane. We staan op afstand. En toch moeten we het weten. Omdat het evangelie is! De toekomst van de geschiedenis van de mensheid en de wereld wordt in de tuin bepaald. Wat als Jezus nee had gezegd, de geschiedenis zou er heel anders uit hebben gezien. Dan waren we hier niet geweest. Het is spannend wat daar gebeurt.

Er is iets gebroken in de hof van Eden, hier in de hof van Getsemane is het weer goedgemaakt.

Wat betekent dit voor ons?

 • Sterke liefde
  Als je door geloof met Jezus verbonden bent, kun je met je hoofd omhoog lopen. Je bent met Hem verbonden, Zijn liefde voor jou is sterker gebleken dan de dood. Jezus voerde het oordeel voor jou uit. Hij is verlaten door God, zodat jij nooit meer door God verlaten zal worden. Je kunt zeker zijn van Gods liefde voor jouw leven. Mensen kunnen je pijn doen en je afwijzen, er kan veel aan je leven geschud worden, maar je kunt op de Heere Jezus vertrouwen. Als Hij oog in oog met de hel heeft gestaan, is er op de hele aarde niets meer dat je zou kunnen scheiden van de liefde van God. Zoals Paulus zo treffend zegt in Romeinen 8! Niets kan ons scheiden van de liefde van Christus.
 • Jouw wil
  We kunnen van Jezus leren dat wanneer Hij bidt voor de wereld en voor Zijn discipelen, wanneer Hij onder gebed strijdt, Hij elke keer Zijn lot in de handen van Zijn Vader legt. Niet Mijn wil, maar Uw wil moet worden gedaan. Als dat essentieel was voor Jezus, dan is het ook voor ons van groot belang. Wat God doet, is wel gedaan, Zijn wil is wijs en heilig. Wat je ook doet of wilt doen, hoe moeilijk het ook is, leg het in de handen van God en wees eerlijk: zeg gewoon wat juist is.
 • Zachtheid
  Jezus geeft Zijn discipelen niet de schuld. Hij houdt van ze, ook al vallen ze van Hem weg. Nu en later. Misschien zijn er ook mensen in jouw leven die teleurstellend waren, die van je af vielen, die, toen het erop aankwam, niet naar huis gingen. Dat is moeilijk. Dat doet pijn. Maar leer van Jezus ‘zachtmoedigheid. Zijn vrijgevigheid. Ook u moet, net als die andere persoon, uit genade leven.
 • Geef Hem het beste van je leven
  Als je je realiseert hoe ver Jezus voor jou wilde gaan, dat Hij dit lijden, de angst voor de hel, wilde overnemen, zal je hart er niet koud van worden. Dit is de liefde die je nodig hebt. Dit is wat niemand je kan geven: vrede met God, vergeving, niets zal je hart meer tevreden stellen dan wat de Heere Jezus je geeft.

In Getsemane vocht Jezus de strijd. Hij heeft gewonnen. Als je op Hem gefocust blijft, is er hoop, ook al is je leven wankel. De liefde van Jezus, de handen waarmee Hij ons vasthoudt, is sterker dan de ergste storm.

Bron: https://www.gcvreugdenhil.nl/preek/geestelijk-strijd-5-gebed-jezus-gethsemane/ (klein onderdeel hiervan)

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *